En vanlig fråga är vilken hand man har vigselringen på. Och varför är det just så? Här berättar vi hur det blev som det blev!

Enligt den svenska traditionen är det vanligast att man placerar sin förlovningsring på vänster ringfinger. Därefter på bröllopsdagen placerar man vigselringen ovanpå förlovningsringen. Eftersom man brukar sätta ringarna i den ordning som man fått dem så blir det mest naturligt att ha dem i den ordningen på fingret. Men det finns inga rätt eller fel när det gäller det här, alla får själva välja vilket finger de vill ha vigselringen på.

Varför har vi i Sverige då valt att ha ringarna på vänster hand? I våra grannländer Danmark och Norge har man förlovningsringarna och vigselringarna på höger hand.

Jo, det var i det antika Grekland som man började med att placera vigselringarna på vänster hand, med förklaringen att det i vänster hand fanns en ven, en kärleks ven, som gick direkt till hjärtat.

 En annan förklaring som inte är lika romantisk, kan vara att man i vardagen använder den vänstra handen mindre och att den på så sätt skyddas från att bli förstörd och smutsig.