Inledning

Att arrangera sitt eget bröllop kan vara det största eventet man gör i sitt liv. Och många tar hjälp av en bröllopskoordinator för att strukturera upp arbetet längs vägen och få tid över till det som är det viktigaste för just er. Nämligen att gifta er. Och kanske ha en hejdundrande fest?!

Som bröllopskoordinator får jag många frågor om både stort och smått. Här kommer de 10 vanligaste frågorna och svar på dem. Svaren är generella och ska ses just så. Ofta skräddarsyr jag för just era behov. Många av mina brudpar frågar ofta om hur andra brudpar gör. Här kommer några riktlinjer.

1. Vilken budget ska vi ha?

Ni måste börja med frågan: Hur vill ni ha ert bröllop? Sen fråga er: Hur mycket får det kosta?

Det är lättare att göra en budget som är realistisk och rimlig om ni skriver ner allt ni vill ha, både det som är MÅSTE och det som är TREVLIGT ATT HA. Därefter gör ni en shortlist. Självklart ska ni ta hjälp av en bröllopskoordinator som är van att göra den här typen av budget, som vet vad de olika delarna brukar kosta och som kan se det med mer kritiska ögon.

Ett bröllop kan kosta hur mycket som helst och nästan hur lite som helst. Vissa kostnader behöver ni ta, som vigselförrättare/ präst om ni inte gifter er i er hemförsamling. Ni kanske också vill ha varsin ring som bevis för ert giftermål?

Bild på budget som svar på fråga 1

2. När ska vi skicka ut inbjudan?

Det är såklart individuellt beroende på hur ni är som personer. Vissa är väldigt välplanerade och gör allt långt i förväg, andra är snabba och skickar ut inbjudningarna nära inpå. Men då kanske ni har förvarnat era gäster via mail eller save the date?

Jag rekommenderar er att skicka ut en save the date ca 6-8 månader innan bröllopet och själva inbjudan med mer info om tider och ev transporter mm ca 4-5 månader innan.

Ha inte för lång OSA-tid i inbjudan. Det räcker ofta med ett par veckor. Ju längre tid gästerna har, desto mer kommer ni få påminna.

3. Hur ska vi tänka när det gäller toastmaster?

Vi har flera goda vänner som skulle passa som Toastmaster/ Toastmadame, men hur ska vi kunna välja? Tänk om någon känner sig åsidosatt?

Nej, tänk inte så. Tänk på en person som kan göra er festkväll till den bästa och som har en bra struktur och förmåga att planera kvällen. Personen bör vara bra på att presentera men behöver inte vara en estradör. Gärna personlig och känna er.

Bild på toastmaster fråga 3 lillys delight bröllopskoordinator
Bild på slöja

4. Slöja eller inte, vad är inne just nu?

Det är kanske den enda gången i livet du bär slöja, eller hur? Att bära slöja är en smaksak men i princip alltid inne. En slöja i vacker tyll och med en romantisk spetskant kan förhöja din klänning och hela din look. Men var även här ärlig mot dig själv och känn efter vad som känns bäst för dig. Du ska inte känna dig utklädd utan slöjan ska förstärka looken. Slöja bärs oftast vid vigselceremonin och vid fotografering. Därefter kanske den åker på igen om ni dansar brudvals efter

5. Jag vill ha makeup men inte känna mig utklädd, hur gör jag?

Att anlita en make up artist och en frisör som gör dig som brud till ditt vackraste jag kan vara den härligaste investeringen du gör för dig själv. I alla fall den dagen. Det är en sådan fröjd att få bli ompysslad och vacker i ett par timmar.

Det är dock viktigt att du är rak, ärlig och tydlig när du berättar hur du vill ha det. Det ska bli du och inte någon annan, någon du inte känner igen.

Det kostar några tusen kronor men är så värt det, jag lovar!

Bild på tårta

6. Tårta eller inte? 

Ska vi ha både efterrätt och tårta? Blir det inte lite kaka på kaka? Ja många idag väljer det ena alternativet, både för att inte dra ut FÖR mycket på middagen och för att många idag inte vill ha både och. Det blir kanske för mycket socker? Ni ska göra det som känns bäst för er och inte lyssna på hur andra har gjort, för alla andra gör det som är bäst för dem.

Gillar ni både efterrätt och tårta ska ni absolut ha både och. Att skära tårtan kan vara lite av en symbolhandling. Det ingår i bröllopstraditionen.

7. När dansar vi brudvalsen?

Alla vill inte dansa en brudvals. Men de som vill göra det och följa traditionen gör det oftast efter kaffe och tårtan. Då brukar det vara en naturlig övergång från sittande och tal till mer liv och rörelse och både brudpar och gäster vill mingla och dansa.

Självklart kan ni dansa er brudvals närsom helst under bröllopsdagen, men det vanligaste är efter middagen.

8. Vi älskar barn men vill inte ha våra vänners barn på vårt bröllop. Hur gör vi?

Era vänner och gäster kommer förstå om ni inte vill ha barn på festen. Däremot kan det vara lite känsligt med nyfödda barn som blir ammande. Lös det med ett extra rum där det är lite lugnt så de med små bebisar kan amma i lugn och ro. Anlita en barnvakt som finns i rummet och tar hand om barnen medan era vänner äter och festar. Det är en mycket vanlig lösning som funkar för de flesta.

9. Hur länge ska festen hålla på? Hur gör andra?

”Våra vänner är riktiga festprissar och vi vill inte att festen slutar för tidigt.” Det får jag höra inför varje bröllopsplanering. Och så kan det absolut vara. Men, jag vill ändå skicka med att avsluta festen när gäster och ni själva är på topp. En fest med för berusade gäster och ett trött brudpar är inte vad ni önskar, tro mig.

Den vanligaste tiden är runt 02.00. Och jag tycker det är en väldigt bra tid att avsluta. Många är kvar på festen, de flesta är fortfarande i fest-stämning och ni får därmed ett bra avslut på festen. Gör slutet till något spektakulärt. Till exempel en sista dans med er som brudpar och där gästerna står i ring runt er med tomtebloss som får spraka några minuter. Det blir en effektfull sorti för er!

Bild på bröllopsresa

10. Bröllopsresa?

Att åka på bröllopsresa kan vara det härligaste ni gör i livet. Så ta er en riktig funderare på vad ni vill få ut av den resan. Har ni redan barn? Ska de följa med? Eller vill ni åka iväg själva?

Många vill åka iväg direkt efter bröllopet för att få det där romantiska ruset som ”man läser om”. Men jag rekommenderar att landa i ert giftemål några dagar eller veckor innan ni ger er iväg. Och vart ni ska åka det måste ni bestämma själva. Det finns så många vackra underbara ställen som jag kan tänka mig. Beroende på säsong, budget, vad ni gillar att göra så finns det oändliga möjligheter att få just den upplevelsen ni vill ha.

Lycka till med er planering! Och glöm inte att njuta längs vägen.