Att närvara på bröllop är ett minne för livet. Men vad betyder egentligen klädkoden som står på bröllopsinbjudan? Traditionellt sätt så är det bara mannens klädkod som står på inbjudningskortet men kvinnan har naturligtvis också en dresscode att förhålla sig till. Så om du undrar vad du ska ha på dig på bröllopet så är det här blogginlägget något för dig!

 

Man kan dela in klädkod på bröllop i 5 olika nivåer (Från formell till mer vardaglig klädsel):

 

Formell klädsel

Som namnet antyder är detta den mest formella klädkoden på bröllop. Här ska herrarna bära antingen frack, högtidsdräkt eller jackett. Till fracken ska man även bära svarta lackskor och vit fluga.

Damerna ska bära en lång frackklänning i valfri färg. Man brukar undvika färgerna vitt, svart och rött. Klänningen får gärna vara glittrig!

Halvformell klädsel

Med halvformell klädsel menas smoking! Smokingen bör vara svart, mörkblå eller mörkgrå tillsammans med en vit skjorta. Man ska även ha smokingband och fluga. Klocka på armen bör undvikas för att signalera att tiden inte är viktig en sån här dag!

Kvinnorna bär en så kallad smokingklänning som gärna får vara tvådelad. Här kan man välja mellan både kort- och lång klänning med glitter. En tumregel är att ju kortare klänningen är – desto glittrigare kan den vara utan att det blir för mycket!

Mörk kostym

Mörk kostym är precis som det låter och är den vanligaste klädkoden till bröllop i Sverige! Kostymen ska vara mörkblå, svart eller mörkgrå och bäras tillsammans med fluga eller slips i ett elegantare material.

Kvinnan ska bära en fin klänning vilket kan låta ganska luddigt. Längden ska vara från knät och nedåt och materialet får inte vara glittrigt. Till klänningen kan man även bära en lackväska och festliga lackskor.

Kavaj

Männen ska bära en kavaj i valfri färg med slips. Kavajbyxorna behöver inte vara i samma färg som kavajen och väst är lite för elegant för den här klädkoden.

Damerna ska bära en fin klänning som är lite elegantare än en vardaglig klänning. Klänningen ska absolut inte vara glittrig och lackskor och lackväska är överflödigt. Som kvinna kan du även bära en kjol med kavaj!

Vardaglig klädsel

Med vardaglig klädsel menas inte mjukisbyxor eller adidaströjor. Man får läsa lite mellan raderna och det förväntas ändå att man klär sig fint. Som man kan du bära en ledig kavaj utan slips. Man behöver även undvika jeans då det inte passar på bröllop! 

Har ni några frågor om vilken klädkod som gäller på bröllopet? Kontakta Lilly’s Delight bröllopskoordinator!