Brudtärnor och marsalkar
Visst vill vi ha med våra närmaste vänner och familj på bröllopet och vi vill dessutom att de ska hjälpa till på olika sätt. Att bjuda in sina närmaste som tärnor och marsalkar har blivit ”en grej” och dessutom lite kostsamt. Vi vill gärna skicka fina paket med personliga gåvor och kort till var och en av våra närmaste. Det många inte tänker på är att paket, specialbeställda kort och små gåvor gärna tenderar att dra i väg i pris. Och vil vill inte heller vara utan det. Hur kan vi då få ner kostnaderna för den här typen av utgifter? Alla trycksaker i små upplagor är dyrt. Men det finns numera fina digitala lösningar som inte kostar skjortan. Jag tycker att minbrollopssajt.se har fina och prisvärda lösningar. Och såklart, det kan vara roligt att göra egna kort. Då blir det ju inte alls så dyrt.

Hår, makeup och kläder till tärnor och marsalkar
Alla brudar vill vara sitt bästa jag på sin stora dag i livet. Det är inget nytt. Det som däremot är lite nytt är att brudparet står för håruppsättningar och makeup även till brudens följe, tärnor, mamma med flera. Det är en kostnad som gärna drar iväg. Dessutom brukar bruden vilja göra en eller två prov-uppsättningar och prov-makeup. Ofta brukar det ingå när man hyr in en make-up-artist. Men endast för bruden. Övriga följet blir ett tillägg. En make-up artist kostar allt från runt 2000 kr och uppåt, beroende på vem du väljer. Men närmare 5000 kr får de flesta betala.

Ett sätt att komma ner i pris för just hår och make-up är att gå till salonger som gör detta. Då kommer ni ner i pris rejält och kan också få en härlig stund tillsammans. Ofta går det bra att ta med något gott att dricka och lite tilltugg för en lyxigare upplevelse. Det finns många bra salonger som erbjuder makeup och hår runt om i landet, men såklart lättast att hitta i storstäderna.

Det är också en trend att bruden står för tärnors kläder, eftersom det ofta är bruden som har satt ett tema för klädsel och hela bröllopet. Då ska det matchas och passa ihop. Tärnklänningar kan du hitta till bra pris på nätet eller hos de stora kedjorna. Det är förstås extra bra om ni kan prova ihop.

Goodiebags
Det har blivit mycket trendigt att ge alla gäster en goodiebag när de lämnar festen. Goodiebags kan kosta allt från någon hundralapp per person till flera tusen beroende på vad det är för typ av påse och vad som finns i, såklart.

Det är populärt att ta fram egendesignade trycksaker till sitt bröllop och då vill du såklart ha en egendesignad påse som matchar det hela. En påse kan vara allt från en enkel papperspåse till en lyxig i glansigt tjockt papper och sidenband. Det senare är vad de flesta vill ha. Det är samma sak som med trycksaker, små upplagor av påsar blir ofta dyrt. Du får räkna med ett styckpris på ca 100 kr för påsen. Ska du också ha tryck på den blir det något dyrare. Många tycker ändå att det är värt det, då gästerna blir glada och kommer ihåg just ditt bröllop lite extra mycket. Väljer ni en enklare påse så blir kostnaden betydligt lägre.

Vad ska du fylla påsen med?
Många lägger i små ”suvival-kit” med tex läsk, godis, resorb, tack-kort och någon liten speciell gåva. Själva innehållet behöver inte bli så dyrt.

Bröllopskoordinator bildarkiv - bild10

Gåvor till de som hjälpt till och vissa leverantörer
Det är oftast inte nödvändigt att ge gåvor till de som hjälpt till, men många brudpar vill ändå göra det för att visa sin stora tacksamhet. Det kan vara en spa-upplevelse till tärnor och marsalkar, presentkort till bröllopskoordinator på en middagsupplevelse, blommor till makeup-artisten, musiker eller chaufför.

Dessa gåvor är oftast något som brudparet glömmer bort i sin bröllopsbudget och det kan komma lite surt efteråt när dessa ska inhandlas. Det kan ju bli en del pengar som ni inte har räknat med.

Försök att få med dessa kostnader i er initiala budget. Om ni anlitar en bröllospkoordinator så tar de upp den utgiften med er i början och diskuterar hur ni vill göra. Då har ni kostnaden i planen.

Bröllopskoordinator bildarkiv - bild10

Dekor och blommor
Sist men inte minst, dekor och blommor till själva bröllopsfesten. En så viktig detalj som många inte tänker ska kosta så mycket. Men när planeringen går in i slutfasen och alla små detaljer ska sättas, då kommer det dyka upp extra kostnader. Till exempel vaser på borden. Jo, blommor har vi tänkt på men vad ska blommorna stå i? Att köpa in eller hyra vaser är ofta en kostnad många inte tänker på. Ett sätt är att börja spara på fina glasburkar i olika storlekar som kan stå på borden. Det blir både billigare och mer personligt.

Lycka till med fortsatta planeringen! Och behöver ni hjälp så ta hjälp. Det lönar sig i längden.